Restips: Kosovo ( )
Hem Om mig Kontakt

Restips: Kosovo

 
Det är ju inte precis semesterperiod, men det är nu man egentligen bör resa. Under lågsäsong är det både billigare & man slipper alla turister. När jag åker utomlands vill jag inte höra svenska överhuvudtaget, jag vill bli ett med landet som jag besöker. Och jag gillar inte heller att besöka turistorter. Jag har varit i Kosovo två gånger & dit åker man absolut inte på semester om man inte är alban. Det är hela tiden oroligheter i & omkring Kosovo, så man måste se upp. Att komma in i landet är hårt, jag fick mitt ena bagage helt upprivet av vakter mellan Makedonien & Kosovo. Dom frågade ut mig också, givetvis inte på engelska. Om man ska åka till länder som Makedonien eller Kosovo måste man kunna språken som finns där, dvs albanska, serbiska eller makedonska. Engelska fungerar bara få väldigt få platser.
 
 
Man bör tänka på att ha bra skor som inte går sönder lätt. Jag gick med ballerina i Kosovo första gången, bara efter två dagar så fick jag slänga dom. Det är inte mycket asfalterade vägar där, utan mycket grusvägar. I Kosovo är det ganska billigt att åka taxi, men vill man slippa betala så kan man ta bussen som är ännu billigare. Man måste tänka på att det alltid är mycket folk på bussarna. Jag ville inte åka buss i Kosovo för jag får panik i trånga utrymmen. Man kan även lifta med vanliga bilar, men man måste passa sig också.
 
 
I huvudstaden Pristina finns det många romer som tigger pengar. Många barn tyvärr. De till & med står på gatorna & tvättar bilrutorna åt folk. Det är en hemsk syn, men man kan inte ge pengar till alla. Jag gav nog bara två barn pengar då jag var nere i Kosovo. Tänk på att det går lösa djur överallt, både på mindre orter samt i huvudstaden. Vildhundar springer runt & även kor. Man bör vaccinera sig om man åker ner till Kosovo.
 
 
Något man också ska passa sig för som turist är att dricka vattnet. Jag köpte vatten på flaska hela tiden, det kostade typ ingenting. Sedan när det gäller maten så ska man undvika köttfärs eller malet kött. Om man vill vara på den absolut säkra sidan så ät inte kyckling heller. Jag åt mycket sallad och tonfisk minns jag.
 
 
Kosovo är ett fint land på vissa ställen, men det är mycket smutsigt land. De har stora industrier som släpper ut dåliga avgaser så luften är väldigt dålig. Det finns även ett fält med minor vid Germia. För att inte gå på någon mina behöver man hålla sig till den asfalterade vägen. Man ska absolut inte vara rädd för att åka till ett land som Kosovo, det är så mycket intressanta saker att se. Jag ångrar absolut inte mina båda resor ner dit...
 
  • 2014-10-16
  • kl.14:30:00
  • Kategori: Resor


  • Kategorier

    Arkiv

    Senaste inlägg